1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar
secara organic
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
2. Kacang soya tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
Kenapa
soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara
umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan
(ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan
syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya
menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a
Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian...
toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam
sel tumbuhan
3. Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
Ni
ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk
menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential
amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many
important body functions are delayed or stopped.
4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alkohol
Alcohol tu haram yelah satu hal gak
..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan
isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk
mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm
penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance.
sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood
pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a
brand that uses an extracting process that removes this substance, yet
keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF
AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
Amino
acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking
protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO
ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in
all of the essential amino acids, inadequate brain development and
hormones, or other body tissue development can be the result
7. Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur kalsium
Kajian
/artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh
mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang
secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan
kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak
menambah cukup kalsium
ESP memenuhi semua kriteria di atas?
Promosi ESP October 2012 |
YA!!!
Penjimatan berganda bagi pembelian October 2012. PM saya. stok dah makin limited ye:)
Salam sayang,
Norul
0173463244
No comments:
Post a Comment