Disclaimer

"Produk- produk Shaklee tidak bertujuan merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Sebarang testimoni yang dipaparkan adalah pengalaman peribadi individu dan kesan ke atas setiap individu mungkin berbeza"


Yo-yo effect diet, Apa tu????

Bagaimana yoyo diet terjadi dan cara mengelakkannya

Beberapa hari yang lepas, saya menonton satu rancangan Astro yang tajuknya lebih kurang begini "Extreme Makeover; Losing Weight". Seorang gadis berusaha untuk kurus tetapi sentiasa mengalami yo-yo effect di mana berat badan beliau akan turun selepas berdiet tetapi akan naik semula kemudiannya dengan peratusan yang lebih tinggi. Gadis tersebut pernah mendapat berat ideal iaitu 155lbs (70kg) tetapi naik semula sehingga lebih 300lbs. Tragik bukan?


Apa itu yo-yo effect atau yo-yo diet


Yoyo effect atau yoyo diet bermaksud seseorang itu akan turu berat badannya selepas berdiet beberapa ketika tetapi tidak mampu mengekalkan keadaan tersebut dalam jangka masa panjang. Berat akan naik semula dan boleh menjadi lebih berat dari sebelum ini. Keadaan naik turun ini sering terjadi kepada ramai orang yang berusaha untuk kurus dan akhirnya mematahkan semangat mereka. Maka, ramai yang gagal dalam usaha untuk mendapatkan berat badan yang ideal. 

Kenapa dan bagaimana yo-yo effect terjadi


Lazimnya, yoyo effect dialami oleh mereka yang mengamalkan diet yang ketat secara tiba dan tidak mengimbangi diet tersebut dengan betul. Diet yang ketat seperti "Diet Atkins" dan "GMDiet" perlu dilaksanakan mengikut kaedah yang betul kerana jika tersalah teknik, yoyo effect pasti terjadi.

Diet ini lazimnya menekankan pengurangan kalori. Pengurangan kalori menyebabkan tahap metabolisma tubuh juga menjadi rendah (metabolisma ialah cara tubuh membakar makanan dan menukarkannya kepada tenaga). Semakin rendah metabolisma, semakin mudah berat badan naik semula. Pada awalnya, pengamal diet mungkin gembira dengan penurunan berat badan yang cepat dan mendadak namun diet yang ekstrem menyebabkan masalah stress, pengamal menjadi makin lapar, pitam atau pening menyebabkan sukar utuk mereka mengekalkan diet tersebut. Akibatnya, mereka kembali kepada tabiat makanan yang lama, ditambah pula dengan kekecewaan akibat diet yang tidak menjadi membuatkan berat badan naik dengan memdadak. 

Kesan yo-yo effect ke atas tubuh


Peningkatan dan penurunan berat badan yang tidak menentu boleh membawa kepada masalah kesihatan yang berpunca dari kekurangan nutrien seperti:
 • Kanser
 • Sakit jantung
 • Keguguran rambut
 • Osteoporosis
 • Hilang daya tumpuan
 • Keletihan dan kelesuan
 • Tekanan emosi

Bagaimana mengelak yo-yo effect dari berlaku


Diet melulu tanpa sistem dan perancangan yang betul dan keghairahan untuk menurunkan berat badan dengan cepat merupakan punca utama yoyo effect terjadi. Untuk mengelakkannya, pengamal diet harus mengamalkan diet yang tepat dan sesuai dengan tubuh berdasarkan tahap kesihatan dan keperluan masing-masing. Antara tips yang boleh diamalkan ialah:
 1. Bersenam. bersenam dapat meingkatkan metabolisma dan membentuk otot
 2. Sesekali, anda boleh makan apa yang anda mahu tetapi cukp sekadar memuaskan hati
 3. Kenalpasti emosi yang menyebabkan masalah makan berlebihan. Ada orang yang makan banyak bila sedih, gementar malah gembira. Tulis catatan dan cari cara untuk mengatasi dan megingati diri sendiri
 4. Menulis target dan misi yang logik dan ideal untuk dicapai. Kira target penurunan berdasarkan tinggi da BMI. Kebanyakan diet gagal kerana misi yang tidak jelas.
 5. Dapatkan sokongan dengan menyertai kumpulan yang sama2 berusaha dalam misi menurunkan berat badan seperti anda. Jika anda berasa tidak selesa berkogsi kisah dengan orang luar, dapatkan sokongan keluarga dan kawan-kawan. 
 6. Bagi mereka yang beragama Islam, jangan lupa berdoa supaya diberi kekuatan oleh Allah dalam usaha anda untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat. 
 7. Bersabar dan istiqamah

Di Shaklee, kami menekankan shaping up program yakni lebih kepada mendapatkan bentuk badan yang ideal dan bukannya penurunan berat badan yang mendadak. Cara ini mungkin agak lambat bagi sesetengah orang tetapi hasilnya berkekalan dan pengamalnya tidak menghadapi masalah untuk mengekalkan berat badan yang dikehendaki. Janganlah ditanya berapa lama masa yang diambil untuk kurus tetapi tanya diri sendiri sudah berapa lama masa yang diambil untuk menyimpan lemak2 dalam tubuh anda :) Maka untuk menghapuskan elemen tersebut, anda harus istiqamah dan bersabar. Jangan sesekali berputus asa. InsyaaAllah saya akan sentiasa bersama2 anda dalam menjayakan misi tersebut. Tak percaya, jom cuba Shaklee. Hubungi saya segera:


Norul
SMS/Whatsapp: 018-290 7924  
norulh@gmail.com  
FB; Norul Haslizan Harun
FB Page: Ummi Tiqah

COD sekitar Gombak, Setapak, Wangsa Maju, KLCC. Pengeposan ke seluruh Malaysia melalui PosLaju. 

Sumber:
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Yo-yo_effect
2. http://www.gmdietworks.com/general-motors-diet/how-we-can-prevent-yo-yo-effect.html

No comments:

Post a Comment